Vidéki sikerek a NATO versenyen

2019.10.16

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya támogatásával 70 éves a NATO-címmel háromfordulós vetélkedősorozatot szervezett.

Az általános iskolás fiataloknak a vetélkedő első részébe a verseny kiírásának megfelelően online lehetet bekapcsolódni. Az iskolák tanulói a NATO történetével kapcsolatos tesztlap kitöltésével jelentkezhettek be és szerezhettek "belépő jegyet" a második és harmadik fordulóban való részvételre. A vetélkedésen végül a Veszprémi Tankerületből 12 iskola képviseltette magát egy-egy négy fős csapattal.

A második forduló október 8-án az MH 54. Veszprém Radarezred Jutasi úti sportpályán ideális környezetben került végrehajtásra. A fiataloknak hat állomáshelyen különböző, a honvédséghez is köthető feladatokat kellett végrehajtaniuk. Ezek a következők voltak: Mátrix futás, kézigránát célba dobás, légpuska lövészet, íjászat, sebesült szállítás, 4x100 méteres fegyveres váltó.

A harmadik fordulóban a versenyzőknek kedden a Honvéd sportpályáról indulva, egy közel négy kilométeres terepen kellett hét állomáson különböző ügyességi feladatokat megoldaniuk. A feladatokat meghatározott időn belül hibátlanul kellett teljesíteniük, itt az értékelő bírók a gyors végrehajtást plusz pontokkal jutalmazták.

A szervezők az összetett eredményt a második és a harmadik napon elért pontszámok alapján hirdették ki. A versenyzők ügyességét mutatta az, hogy a helyezettek között nagyon kis pont különbségek lettek. Például a hetedik és a nyolcadik helyezett csapatok között csupán csak egy pont különbség alakult ki.

A fiatalok - a jó időnek is köszönhetően - látható lelkesedéssel teljesítették a kicsit katonás feladatokat. Az egyik tanár elmondta, hogy a csapatának tagjai a kézigránát dobást és a lövészetet élvezték a legjobban.

Végül az első helyezést a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola csapata szerezte meg. Második helyezett a Csopaki Református Általános Iskola csapata, míg a harmadik a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola csapata lett.