Őszindítás a Városházán

2021.10.04

Veszprém Város Megyei Jogú Város Közgyűlése a szeptemberi 30-i ülésén 25 előre meghirdetett napirendi pontot tárgyalt.

A szeptemberi közgyűlés egy sajnálatos megemlékezéssel kezdődött. A szerdai napon temették el Maróti Rezsőt, aki Veszprém város rendszerváltás előtti utolsó tanácselnöke volt. A város saját halottjának tekintette a 84 éves korában elhunyt politikust.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a Veszprémi Rendőrkapitányság, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetőinek beszámoltatása, valamint a féléves gazdálkodás áttekintése, a 2021.évi költségvetés módosítása és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos problémák megvitatása.

A közgyűlés a képviselőknek biztosított felszólalási lehetőségekkel indult. Ennek kapcsán az ellenzéki képviselőktől egy javaslat, egy interpelláció és öt kérdés hangzott el. A kérdések során látható volt, hogy az ellenzéket és a városvezetést is napi szinten foglalkoztatja a hulladékgazdálkodással -szállítással- kapcsolatos problémák. A polgármester szerint ebben jelentős feladata van a város vezetésének, a szolgáltatást biztosító cégnek és a lakosoknak, ezért az összehangolása körültekintő egyeztetést igényel.

A napirendek tárgyalása előtt a polgármester rendhagyó módon lehetőséget biztosított Simon Jójárt Sándor nyugállományú ezredesnek a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete elnökének, hogy a közgyűlésnek megtegye észrevételét.

Simon Sándor elmondta, hogy a közgyűlésnek van egy határozata, amely a mai napig nem valósult meg. Az egykori Bakony Harci Helikopter Ezred emlékművének felállításáról 2018-ban önkormányzati döntés született és ennek megvalósítása három éve húzódik. A helikopter tartó talapzat nem készült el, a helikopter Kecskeméten kiállításra előkészített állapotban van, és várja azt, hogy Veszprémbe szállítsák.

A város vezetése azért is érintett ebben a kérdésben, mert Veszprém Város Önkormányzata annak idején az ezred kiváló tevékenységét csapatzászló adományozásával ismerte el. Ezt az ereklyét sikerült Budapestről visszahozni és jelenleg a Toborzó Központban egy vitrinben őrizik. Kérte a közgyűlés támogatását a három éve érvényes határozat minél előbbi rendezésére, hogy a csapatzászló mellett egy emlékmű is őrizze az ezred történetét.