Női tagozatunk húsvéti készülődése.

2022.04.14

Húsvéti készülődés a könyvtárban

Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár az idei évben is meghirdette a napjainkra már hagyományosnak mondható Húsvéti Kézműves foglalkozását és bemutatóját. A rendezvényre meghívást kapott a MATASZ Veszprém Megyei Egyesület női tagozata.

A Húsvéti Kézműves foglalkozásra a megyében található népművészet ápolásával és terjesztésével foglalkozó öntevékeny csoportok kaptak meghívást. A húsvét környékén az országban nagyon sok olyan néphagyomány van, amelyekhez évszázadok óta népi alkotások is kötődnek. A tojás festésektől, az ünnepi asztalok dekorálását színesítő tárgyakig vannak táj egységenként eltérő kézművészeti hagyományok.

A könyvtár az idén a rendezvényre a tavasz, a természet újjászületése, a nyuszik, a tojásfestések és az egyéb húsvéti hagyományok felélesztése mellett, az újrahasznosítás gondolatával bemutatkozni vágyókat hívta. Ez utóbbira jelentkezett be a MATASZ VME női tagozata azzal, hogy a kidobásra kerülő reklámújságok új funkcióval történő életre keltését mutatják be az általuk képviselt papír kosárfonással.

A kosarak a húsvéti ünnepekben is jól felhasználhatók, mert akár a tojások, vagy a húsvéti sonka és a kalács tárolására nagyon hasznos lehet, de otthont adhatnak a gyerekek kis csoki nyuszikáiknak, esetleg bárányainak is.

A tagozatunkat Demeter Ferencné, valamint Török Lajosné képviselték és a bemutatkozásuk sikerét jelentette az, hogy a könyvtár vezetése előzetesen jelezte, hogy a jövőben folytatni kívánják ezt a kapcsolatot és már most meghívást kaptak a májusi közösségi hét programjaira..