Mh Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ 6. Kolbásztöltő Vigassága

2022.03.06

Töltés! Tűz!

Akár el is hangozhatott volna ez a két cselekedetre történő felhívás szombaton, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban, a 6. alkalommal megrendezésre került Kolbásztöltő Vigasságon, ami egyben a honvédségi üdülő évadnyitó fesztiválrendezvénye is volt.

Napjaink tragikus eseményeit nézve a címben szereplő két szó teljesen más tartalommal és hatással bírhat egy békés országban és egy háborús övezetben. A gyökeresen eltérő környezet más és ellentétes emberi érzést, valamint reakciót válthat ki, amíg az egyik oldal az élet vidámságát a jövőt, addig a másik oldal a tragédia szomorúságát és a pusztítást. Az üdülő szombati rendezvényén a pozitív értelmű "töltés" egy hagyományőrző tevékenységet, a kolbász megtöltését jelentette, míg a tűz, a sütő eszközök beélesítésére szolgálta egy hangulatos, baráti környezetben.

Az idei fesztivál rendezvényt a jelentkező csapatok számát illetően a szervezők kiemelkedőként értékelték. Köszönhető ez talán annak is, hogy az elmúlt év bezártságából sokan az első hívó szóra igyekeztek megszabadulni. Munkahelyi kollektívák, baráti körök, családok, nyugdíjas szervezetek, fiatalok, valamint katonák, rendőrök, és civilek kértek és kaptak a szervezőktől regisztrációt. A rendezvény jelentősége abban is megmutatkozott, hogy egy igazi generációs, valamint baráti találkozó volt a fiatalok és idősek, az egykori munkatársak, és aktív kollégáik között. Az ország minden részéből végül 24 csapat nevezett és vett részt a hétvégi vigasságon.

A szervezők az alapfeladatot az időjárási feltételeket egész napra kiválóan teljesítették. Az évszaknak megfelelő kellemes idő végigkísérte a rendezvényt. A kellemesen hideg reggeli hőfokot a résztvevők a hagyományos disznóvágási szokásnak megfelelő belső melegítéssel küzdötték le. Ebben a csapatok felkészültsége a magyar elvárásoknak megfelő és változatos képet mutatott. A bemelegítés hatékonyságát csak növelte a zenei disco program - talán nem véletlenül lejátszott - Pálinka szerelmem dala is.

A csapatok reggel kilenc órától foglalhatták el a szervezők által kijelölt helyeket. Már az eszközök kipakolásnál is látható különbségekkel szembesülhettek a verseny résztvevői. A beüzemelt töltő, sütő, főző, vágó, szeletelő szerelések alapján voltak profik és amatőrök, tapasztalt versenyzők és nulláról indulók. A verseny kiírása alapján a szervezők 3.2 kilogramm darált hús vételezhettek fel, és ezt kellett önállóan bekeverniük a saját maguk által hozott fűszerekkel és megtölteni kolbásznak, majd megsütni. Minden versenyző csapatnak egy adag ételt kellett leadni elbírálásra és az értékelésbe a tálalás módja, valamint az egyéb látható és a láthatatlan, csak az ízekkel jelenlévő körítés is fontos pontokat jelentett.

A zsűri értékelése szerint az elkészített ételekben a hagyományos fűszerek mellett nagyon sok tájegység ízei, népi szokásai jelentek meg, a csabaitól a vasi receptig, de most már helyet kaptak napjaink zöld fűszerei is. A szervezők minimális célja, az ízek sokrétű felvonultatása a fesztiválon meg is valósult és ezt az eredményt csak fokozta az a tény, hogy mind az amatőr, mind a profik által készített és megsütött termékek az utolsó falatig elfogytak.

Az elkészített tálakat egy három fős, nemzetközi mester szakácsokból álló zsűri értékelte, akik a végső produktum kóstolását kiegészítették azzal, hogy a töltés során végiglátogatták a csapatokat és a böllérektől közvetlenül tájékozódhattak a csapat által képviselt taktikáról és a használt fűszerek egyedi használatáról. Az értékelésnél külön kiemelték a Gyulafirátótról érkezett Kinder Kommandó tevékenységét, amely csapat a három tíz év alatti versenyzőjével - az életkorúk miatt - a jövőt képviselték és tisztességgel helyt álltak. A verseny első helyezett csapata a kiadott alapanyagból öt fűszerezésű kolbászt töltött, a fehér kolbásztól a zöld fűszerezésű különlegességig.

A MATASZ szervezetét a Veszprémi Egyesület BOCS - Bakonyi Obsitosok Csapata - képviselte, Kaszás László nyá. alezredes, böllér vezetésével. A csapat tisztességes helytállást tanúsítva, Balaton-felvidékre jellemző fűszerezéssel készítette el a produktumát, ami a többiekéhez hasonló módon gyorsan és az utolsó falatig elfogyott..

Demeter Ferenc írása