Menetzászló átadása

2020.01.16

Új megőrzési helyen a menetzászló

A balatonfűzfői báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói ünnepélyes keretek között vették át megőrzésre a MATASZ Veszprém Megyei Egyesület menetzászlóját.

Az iskola tanulói előtt Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes adta át a zászlót Bárdi-Farkas János alapítványi elnöknek, aki az iskola tanulói előtt ígérte meg, hogy a zászlót az iskolában tisztességgel és becsülettel megőrzik.

Simon-Jójárt Sándor egyesületi elnök megköszönte az iskola honvédelmi nevelésben eddig mutatott példás helytállását. Ennek és a Doni emlékmenetnek első ünnepélyes programja a menetzászló méltó helyre történő átadása. Az iskola fiataljai vállalták, hogy a kétnapos emlékmenetben a tartalékos katonákkal együtt részt vesznek és az érintett településeken tisztelegnek azoknak a hősöknek az emléke előtt, akik 77 évvel ezelőtt haltak hősi halált a Don kanyarban.

Az ezredes kiemelte, hogy az iskola tanulói legyenek büszkék erre a zászlóra, mert a katonáknak a csapatuk zászlója mindig is egy különleges jelentőséggel bírt. A katonák az évszázadok során a zászló előtt tettek esküt hazájuk megvédésére, ezért a zászló, a becsület és a hazáért való kiállás jelképévé vált. Amikor a katonák harcba mentek mindig ügyeltek arra, hogy a csapat zászló sértetlen maradjon. Ezért azt kérte a fiataloktól, hogy ők is vigyázzanak a most kapott zászlóra, annak sérthetetlenségét mindig biztosítsák.

A zászló a következő napokban újra útnak indul a Bakony menetszázaddal, érintve hét balatoni települést. A Doni megemlékezés sorozat végső állomása szombaton Balatonfűzfő Jézus Szíve plébánián lesz, ahol a résztvevők imát mondanak a hősi halált halt katonák tiszteletére.

A menetzászlót új helyén Bárdi-Farkas János elnök az apródok jelenlétében helyezte el az iskola folyosóján lévő vitrinbe.