Kultúra és honvédelem találkozása Szentgálon

2022.06.12

A MATASZ Veszprémi Egyesülete tagsága által támogatott iskolai ünnepségen a kultúra és a honvédelem jól megfért egymás mellett június 10-én Szentgálon, a Lőrincze Lajos Általános iskolában.

A rendezvényen megjelenteket Szentes Katalin, az iskola igazgatója köszöntötte, majd az ünnepség első részében az iskola 4. osztályos tanulói egy kis néptánc produkcióval kedveskedtek a tanáraiknak és a rendezvényre érkező vendégeknek.

A táncot követően Demeter Ferencné, a MATASZ VME női tagozat elnöke mutatta be a tagjaik által kiállított kézműves alkotásokat. Kiemelte, hogy a női tagozat megalakulását az a igény hozta létre, hogy a tagjaik szeretnek szépet, fenntarthatóan használható dolgot alkotni, és ezt a tudásukat megmutatni, egyben átadni másoknak. Elmondta, hogy a női tagozat tagjai többségének van valamilyen kapcsolódása a honvédséghez, vagy a munkájuk, vagy a családi helyzetük miatt, de egyébként nagyon befogadóak és minden tenni akaró érdeklődőt szertettel várnak.

A rendezvény kiállításán többféle kézműves alkotást láthatnak az ide látogatók. Albert Hedvig a papír fonással, Kapturné Bíró Anna horgolással, és varrási technikákkal, Török Lajosné selyem festészettel, Szentes Katalin pontfestéssel, Demeter Ferencné quilling technikával, a papírcsíkokból készült tárgyakkal mutatkozott be.

A rendezvény az iskola tanulóinak régi katonaének összeállításával folytatódott, majd Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ VME elnöke köszöntötte a megjelenteket és mutatta be az egyesületet, és kiemelten a több mint öt éve indított Apród Programot.

Az elnök hangsúlyozta, hogy jelenleg hat iskolában folytatnak apród képzést, amelyek a célja nem a katonai kiképzés, hanem a honvédelmi ismeretek átadása. Az öntevékeny szakköri foglalkozások keretében a fiatalok rálátást kaphatnak az egykori és a ma szolgálatot teljesítő katonák szolgálat teljesítésére, a napi életükre, ami egyben egy kis ízelítő a fizikai és katona szakmai felkészítéshez. Azt szeretnék elérni, hogy a programból kikerülők fegyelmezett, magukra és társaikra odafigyelő, jól tanuló fiatalok legyenek. Ez a felkészítés megfelelő elméleti alapot adhat azoknak, akik hivatásnak választanák a katonai, vagy a rendvédelmi életpályát.

Az oktatási tanév zárásához kapcsolódóan az ünnepség második részében került sor az Apród képzés lezárására, az Apród Fogadalom tételre és az elismerések átadására. Az Apród szakaszt Hajdara László nyugállományú alezredes készítette fel és vezette fel a fogadalom tételhez. A fogadalom tételt az elmúlt napokban megelőzték azok a kis felmérő vizsgák, amelyet követően a fiatalok kiérdemelhették a nem minden napi előléptetést.

Az előléptetési parancsot Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke írta alá, aki megköszönte a fiatalok munkáját és kérte őket, hogy a fogalmukban tett vállalásuknak megfelelően mindig, minden helyzetben segítsék társaikat, szüleiket és nagyszüleiket. Felhívta a tanulók figyelmét arra, hogy most egy olyan tudással lettek felvértezve, amire talán az édesapjuknak sem volt lehetőségük megtanulniuk, ezért legyenek büszkék erre a tudásukra. Az elvégzett eredményes munkájuk alapján a 2022-ben végzett tanulókat Apród-őrvezetővé léptette elő.

Az elnök külön köszönetet mondott Hajdara László nyá. alez-nek a végzett munkájáért és Szentes Katalinnak az iskola igazgatójának, valamint a tanári közösségének a program támogatásáért, a honvédelmi szakkör munkájának segítéséért.

Demeter Ferenc nyá. alez. alelnök

MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete