Koszorúk és gyertyák

2021.11.04

Koszorúk és gyertyák a bajtársak sírjain

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének hagyományainak megfelelően megemlékezők kis csoportja a Halottak Napja tiszteletére a megye temetőiben eltemetett néhány volt tagját kereste fel és hajtott fejet az emlékük előtt.

Október 31-én a kis küldöttség Szigligeten kezdte a megemlékezési sorozatot, ahol az egykori alapító elnök Kovács László nyugállományú ezredes nyugszik. A síremléknél a Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes vezette megemlékezőkhöz csatlakozott, a MATASZ Keszthelyi csoportjának két tagja, Gyetvai Alexandra ÖTT őrmester és Dr. Horváth Teréz ÖTT szakaszvezető.

A veszprémi elnök a sírnál röviden méltatta Kovács László - Csati Kovács- tevékenységét a megyei és országos szervezet megalakításában, valamint a Doni Emléktúrák beindításában és az országossá történő szervezésében. A résztvevők a megemlékezést követően közösen tisztelegtek az egykori elnök emléke előtt és gyújtottak mécsest a síremlékműnél.

A megemlékezők következő állomása Balatonfüred volt, ahol Nagy József nyugállományú alezredes sírjánál a leányával, vejével és unokáival közösen emlékeztek meg a volt pilóta sikereiről, példás feladatteljesítéséről. Az elnök kérte a fiatal unokákat, hogy őrizzék meg a nagypapa emlékét még akkor is, ha nem volt sok lehetőségük a személyes találkozásokra.

A megemlékezések sora a hétfői napon a Veszprémben található Vámosi úti temetőben záródott, ahol nagyon sok elhunyt katona-bajtárs sírja található. Többek között fejet hajtottak Gödri Dezső nyá. alezredes, valamint Paul Zsolt nyá. őrnagy tagtársunk sírja előtt.

Másnap, a veszprémi Alsóvárosi temető I. világháborús emlékművénél volt szervezett katonai megemlékezés, amelyen az egyesület elnöke Simon-Jójárt Sándor közösen helyezett el koszorút az emlékművön a honvédség nyugállományú szervezeteinek képviselőivel. A megemlékezésen Oláh Emil ezredes, protestáns tábori lelkész mondott imát minden olyan katonáért, akik a háborúk poklában, vagy béke időben szolgálatteljesítés közben, itthon, vagy külföldön veszítették el a legkedvesebbet, az életüket.

Demeter Ferenc írása