Kadétjaink a pákozdi KEMPP-ben

2022.03.25

Látogatás a pákozdi KEMPP-ben

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium, Technikum és AMI kadétjai pályázati nyújtotta segítséggel ellátogattak Pákozdra a Katonai Emlékparkba, Nemzeti Emlékhelyre.

Útközben rövid pihenőt tartottak Pákozdon A 100 tonna betonból kifaragott Miskahuszár, a világ legnagyobb ólomkatonája szobránál, amit Rohonczi István szobrászművész alkotott. A kadétok elcsodálkoztak a több mint 12 m magas szoboróriás lábánál.

A KEMMP területén tárlatvezetők segítségével megtekintették az emlékhelyet. Megismerkedtek az 1848-as eseményektől napjainkig nemzetünk harcainak történetét, hadtörténelmét bemutató kiállításokkal. Megtekintették a korabeli felszerelési tárgyakkal berendezett I. világháborús barakkot, végig sétáltak egy eredeti, II. világháborús lövészárkon, valamint egy barikádon felidézték az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Találkoztak a sorkatonaság tárgyi emlékeivel, és betekintettek a magyar békefenntartás történetébe.

A program zárásaként fakultatív lehetőség volt a balatonfűzfői Jézus Szíve plébánia szentmiséjén való részvételre, melyre a kadétok több, mint fele jelentkezett.