Játékos vetélkedés katonásdival, és sok vidámsággal

2022.06.15

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében június 14-én egész napos Honvédelmi Napot tartottak Szentgálon, a Lőrincze Lajos Általános iskolában tanuló fiataloknak.

A Honvédelmi Nap az iskola területén került megrendezésre, ahol nyolc a honvédelemhez is kapcsolható foglalkozási hely került kialakításra. Volt, ahol a katonai szolgálattal kapcsolatos elméleti kérdéseket dolgoztak fel, de nagyobb népszerűségnek örvendtek a mozgással, versengéssel járó foglalkozási helyek. Így például a kézigránát célba dobás, a kötélhúzás, az íjászat, a darts célba dobás, vagy a sebesült szállítás, amit a kijelölt pályán minél gyorsabban kellett a fiataloknak teljesíteniük. De itt is igazolódott az a tétel, hogy aki nagyon kapkod, annál többet hibázik és ezt itt sok esetben a szállítandó sebesült érezte meg a legjobban.

Kiemelten nagy figyelmet kapott a kézi fegyverek technikai bemutatója, ami iránt főleg a felső tagozatos fiúk mutattak élénk érdeklődést. Azonnal felébredt bennük néhány akció film jellegzetes jelenete, amit azonnal újra akartak játszani. A foglalkozásvezető viszont mindig résen volt és gyorsan helyre tette a kérdést azzal, hogy a hőseinket visszavezette a való világba.

A foglalkozási helyeket az osztályok körforgásszerűen látogatták és szerezhettek pontokat az ügyességük, vagy éppen az ott tanultak jó visszaadásával. Az így összegyűjtött pontok összegzésével alakul ki a helyezési sorrend, külön az alsó és a felső tagozatnál. Azt lehetett látni, hogy a kisebbek arattak, mivel az alsó tagozatnál az első és második osztályok kerültek élre, a felső tagozatnál a hatodik osztály vitte el a pálmát.

A nap végén általánosságban megállapítható volt az, hogy a gyerekeknek ez a nap sokat jelentett annyiban, hogy most eltérhettek megszokottaktól és önfeledten, de fegyelmezetten valami újjal foglalkozhattak.

A helyezésekért járó díjakat Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes az egyesület elnöke, valamint Szentes Katalin igazgató asszony adta át. Az igazgató asszony a záró beszédében megköszönte a Honvédelmi Nap megszervezésében a tartalékosok munkáját és az örömét fejezte ki annak, hogy egy új lehetőséggel bővült az iskolai elfoglaltságok sora.

Demeter Ferenc írása