Induló klubélet a MATASZ-nál

2020.07.06

A COVID-19 járvány-vészhelyzet megszűnését követő első összejövetelén egyesületünk tartalékosai a HM Balatonakarattyai üdülőjének helyzetéről kaptak tájékoztatást.

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének júliusi klubfoglalkozásának vendége Piros Ottó ezredes, a MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka volt. A meghívás része volt annak az együttműködési megállapodásnak, amit a két szervezet vezetője 2019 őszén a katonai szervezet csapatünnepén tartott megemlékezésen írtak alá.

A parancsnok a klubfoglalkozáson az érvényben lévő egészségügyi rendszabályok betartása mellett, az üdülővel kapcsolatos legújabb információkat osztotta meg a Veszprém és környékén élő nyugállományú, és tartalékos katonákkal. A téma fontosságára való tekintettel a rendezvényre meghívást kaptak a veterán repülők, valamint a körzeti fegyveres erők nyugdíjas egyesületének tagjai is.

Piros Ottó tájékoztatójában felvázolta az elmúlt közel öt év legfontosabb változásait. amelyek a parancsnoksága ideje alatt a üdülő életében történt. Hangsúlyozta, hogy már a feladatok átvételekor nagyon fontosnak tartotta azt, hogy a vendégek ellátása, kiszolgálása, elhelyezése a 21. század elvárásainak színvonalát biztosítsák. Ennek megfelelően kezdtek fejlesztéseket először a szállodák minőségi színvonalának javításában, majd az éttermi kiszolgálásban és a Balaton parti ellátás fejlesztésében. Szinte minden területen gyökeres változások történtek, amelyek jelentős összegek befektetését igényelték.

E közben igyekeztek szélesíteni a szabadidő program lehetőségeket is, átadták az új imatermüket, ami Bíró László tábori püspök szentel fel és ma már nagyon sok esküvőnek biztosít kulturált lehetőséget a házasságkötéshez. A vendégek igénybe vehetik az új bowling pályát, valamint a korszerű gépekkel felszerelt kondi termet. Az EU szabvány szerint kialakításra került új játszóterek, az ugráló házakkal a gyerekek népszerű találkozó helye és a Balaton szerelmesei a parton több új szolgáltatásokkal találkozhatnak. Színvonalas rendezvényekkel segítetik a kiemelt egyházi és állami ünnepek emlékezetessé tételét és például hagyományt teremtettek a Kolbász és Hurka Bajnoksággal, amit 2020-ban már az 5. alkalommal rendeztek meg.

A parancsnok hangsúlyozta, hogy ezeket a fejlesztéseket a saját bevételeik felhasználásával tudták megvalósítani és most sem álltak meg. Vannak további terveik, elsődlegesen az üdülő további szállás lehetőségeinek - apartmanok - bővítésével, valamint a fürdési szolgáltatás fejlesztésével az egész éves pihentetés biztosításával kapcsolatban. Az üdülő vezetője jelentős eredményként értékelte, hogy a szolgáltatásokat az üdülő alkalmazottaival tudják biztosítani, ezért minimálisra csökkent a külső szolgáltatóval történő munkavégzés szükségessége.

A legfontosabb tudnivaló az, hogy az üdülő területén megszűnt a készpénzes, valamint a bankkártyás fizetés, és bevezetésre került az úgynevezett HelloPay feltöltős-kártya. A feltöltött összeg az 500 forintos kaució kivételével teljesen elkölthető, vagy az üdülés végén visszaváltható. A rendszer a kártya üdülőben történő használatának figyelemmel történő kísérhetősége miatt nagyobb biztonságot ad a vendégeiknek az értékeik megőrzéséhez.

A klubfoglalkozás második részében a jelenlévők a parancsnoknak kérdéseket tehettek fel. A kérdések zömében az üdülő szolgáltatásainak igénybevételének lehetőségeivel foglalkoztak. Ehhez tisztázni kellett az igényjogosultság, az igényjogosult hozzátartozói, és az igény jogosulatlan vendég fogalmát. A parancsnok megerősítette azt, hogy a beléptetési rendszer korszerűsítésével és a beléptetés szigorításával azt szeretnének elérni, hogy az üdülő használatra jogosultak minél nagyobb biztonságban zavartalanul tudjanak pihenni. És ez közös érdeke a mind a vendégeknek, mind a szolgáltatónak!

A kérdések közül egy kicsit tudatoson egy elmaradt. Hagytunk egy kis gondolkodási időt a parancsnoknak és majd az őszi találkozásunkkor várunk válasz erre a kérdésünkre:

Tisztelt Ezredes Úr! Mi Veszprém környéki katonák konkrétan mit tehetünk annak érdekében, hogy segítsük a megkezdett színvonalas munkát? Van-e olyan terület, ahol számítani fognak a nyugállományúak - tartalékosok - önkéntes munkájára?