In memoriam Debreczenyi János

2022.10.20

Szomorúan vettük tudomásul a hét elején azt a tényt, hogy egyesületünk alapító tagja, városunk egykori polgármestere Debreczenyi János tartalékos főhadnagy itt hagyta a földi életét, és a MATASZ VME csapatát. Szomorúak voltunk azért is, mert a legutóbbi beszámoló taggyűlésünkön megjelent, és nagy örömmel jelentette elnökünknek: "Ezredes úr jelentem, meggyógyultam!"

Debreczenyi János magán életében és hivatali évei alatt is mindig nagyon jó kapcsolatban volt a városban élő katonákkal, és a katonai szervezetek vezetőivel. Sorkatonai szolgálatát a főiskolai tanulmányait követően teljesítette, és ideje nagy részében a civil foglalkozását gyakorolhatta, építkezéseken műszaki tiszti beosztásban dolgozott. A MATASZ Veszprém Megyei Szervezetének első elnökének Kovács László nyá. ezredes felkérésére elsőként csatlakozott a szervezet tagjainak sorába, és képviselte a megyét az országos szövetség alakuló küldöttértekezletén.

2001-óta folyamatosan figyelemmel kísérte a tartalékos szervezet munkáját, és amikor munkája engedte aktívan részt vállalt az egyesületi feladatok végrehajtásában. 2013-ban tagja volt annak a csapatnak, akik az ausztriai Hochfilzenben, a magyar tartalékosokat képviselték a háromnapos katonai konferencián. A közel tíz órás út alatt nagyon sok kérdésben cseréltünk gondolatot, történelemről, a mindennapi életről, a hadsereg és a katonák helyzetéről. Gondolatai és érvelései mindig logikusan egyszerűek, ezért sokak számára nagyon elfogadhatóak voltak. Polgármester időszakában különös figyelmet fordított arra, hogy a katonai ünnepségeken, rendezvényeken személyesen jelenjen meg, és nagyon sok katonai vezetőnek és katonának adományozott a közgyűlés felhatalmazásával Pro Urbe kitüntetést.

A honvédséggel folytatott jó kapcsolata elismeréséért 2000-ben Honvédelemért Érdemérem, míg 2021-ben a Magyar Tartalékosok Emlékkereszt arany fokozata kitüntetésben részesült.

A nyolc éves önkormányzati képviselői és négy éves polgármesteri munkájának eredményességét nagyon sok új városi és regionális fejlesztés, beruházás bizonyítja, többek között a Veszprém Aréna átadása. Erről az időszakról mindig úgy emlékezett, hogy nagyon küzdelmes, de csodálatos évek voltak. A 2010-es választások előtt úgy döntött, hogy visszavonul és az eredeti szakmájában, az általa alapított Debreczenyi és Tsa Építésszervező Kft-ben az építészetben szeretne még valami maradandót alkotni. Ez az elképzelése valóra is vált, mert nagyon sok műemlékvédett veszprémi építmény megújításában vehetett rész. A civil szervezetekkel képviselőként, és polgármesterként jó kapcsolatot tartott, ami jelentősen segítette abban, hogy egyéni választókerületi jelöltként kerülhetett be 1994-ben a város vezetésébe.

Hitét élete végéig megőrizte, és több esetben idézte Radnóti Miklós sorait, ami kifejezte az általa is képviselt elveket:

"Ember vigyázz, figyeld meg jól világod, ez volt a múlt, emez a vad jelen - hordozd szívedben.

Éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen!"

Kedves János!

Nyugodjál békében, emléked a MATASZ Veszprém Megyei tagsága örökké megőrzi.

Demeter Ferenc MATASZ VME alelnök