Doni Hősök Emléktúra szigorításokkal

2021.01.17


A COVID-19 világjárvány a 2021-es évben alaposan átírta a 21 évvel ezelőtt megírt forgatókönyvet, de ennek ellenére katonák és civilek kis csoportja a szigorított feltételek mellett is vállalta a megemlékezést a doni áttörésnél elesett hős katonákról.

A Doni Hősök Emléktúra részvevőit a Vámosi úti temető katonai parcellájánál Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete elnöke köszöntötte. Rövid beszédében kiemelte, hogy nincs olyan magyar család, amelyik ne vesztette volna el egy családtagját, vagy kedves ismerősét. A magyar kormány 1942 nyarán német nyomásra küldte ki a 2. Magyar Hadsereget a szovjet frontra. A csapatok először vasúton, majd később több száz kilométeres gyalogmenet után érték el a Don folyó partját, ahol előfordult, hogy a kimerült honvédeket egyből harcba küldték. A magyar katonáknak a Don mintegy kétszáz kilométeres szakaszát kellett védeniük. 1943. január 12-e a nemzet szomorú eseményeként került be a történelembe, amikor a szovjet csapatok "tél tábornok" segítségével áttörték a magyar csapatok állásait.

A magyarok veszteségei óriásiak voltak. A hadifelszerelések hetven százaléka és a teljes magyar hadsereg megsemmisült, a sok halott mellett rengeteg volt a sebesült, akik jelentős része hadifogságban végezte be életét. A veszteségek pontos számát a történészek a mai napig is csak megbecsülni tudják és ezt már soha nem fogjuk igazán megtudni.

A Doni Hősök Emléktúra első alkalommal 2001-ben a Tapolca- Veszprém útvonalon indult el Kovács László nyá. ezredes kezdeményezésében. Napjainkra a megemlékezések országossá váltak. Régiókban, megyékben kelnek útra katonák és civil hagyományőrzők és gyújtanak mécseseket a hős katonák emlékére. Az idei évben a pandémia miatti korlátozások csak szűk körben engedték megszervezni a menetet, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések maximális betartásával.

2021-ben ezért a megemlékezés "Egyéni sporttevékenység" keretében került lebonyolításra. Ez azt jelentette, hogy a túra útvonalán résztvevő kilenc tartalékos 50-100 méteres távolságban követte egymást és a második világháborús emlékműveknél védőmaszkban egyénileg teljesítettek tiszteletadást és helyezték el a megemlékezés mécseseit.

A tartalékos katonák a veszprémi indulásnál mécseseket gyújtottak a katonatemető magyar -német -orosz katonáinak emlékműveinél, majd Balassa Endre nyá. törzszászlós ismertette a Magyar Honvédség Parancsnokának Díszparancsát a Magyar Tartalékosok Szövetsége XXI. Doni Hősök Emléktúrájának útba indítására.

Korom Ferenc vezérezredes parancsnok hangsúlyozta: "Útjuk során példaként álljon Önök előtt a hazáért embertelen körülmények között emberfeletti erővel küzdő bajtársaink emléke."

Az emléktúra résztvevői az első napon Kaptúr József nyá. alezredes irányításával Veszprém - Szentkirályszabadja - Balatonalmádi - Balatonfűzfő - Balatonkenese útvonalon 22 kilométert teljesítettek.

A második napon Balatonkenese- Papkeszi - Vilonya - Sóly - Hajmáskér útvonalon igazi hideg bakonyi szélben és téli időjárási viszonyok között 21 kilométeren meneteltek a túra résztvevői.

Az egyesület elnöke, valamint az alelnökök követték a túra résztvevőit és az érintett települések polgármestereivel a 2. világháborús emlékműveknél együtt helyezték el a MATASZ és az önkormányzat koszorúját.

Az emléktúra során a szervezők Vilonya községnél egy 4 fős katona csapattal találkoztak. Kiderült, hogy a tartalékos katonák az MH 31. Területvédelmi Zászlóalj tagjai, akik önállóan teljesítették a Dini Hősök Emléktúrát. A két csapat végül Sólyban egyesült és a túra utolsó állomására Hajmáskérre már együtt érkeztek meg.

Hajmáskéren a megemlékező túra végén Simon-Jójárt Sándor megyei elnök megköszönte a fegyelmezett végrehajtást és emléklapokkal ismerte el a tartalékos katonák átlag feletti teljesítményét.

 Demeter Ferenc nyá. alez. írása