A tragikusan elhunyt katonákra emlékeztek

2022.01.31

A herendi vasútállomáson 1969. január 31-én történt tragikus vasúti baleset fekete dátumként vésődött be a Magyar Honvédség történelmébe, erre a szomorú eseményre emlékeztek hétfőn civilek, katonák, hozzátartozók és bajtársak.

Az ötvenhárom évvel ezelőtti nap reggeli óráiban a katonák szerelvénye a negyedik vágányon várakozott. Nyolc óra előtt pár perccel egy gyorsvonat 70 kilométer/órás sebességgel ütközött az álló vonat végébe annak ellenére, hogy a mozdonyvezetője a rossz váltóállást észlelve gyorsfékezést alkalmazott.

Az álló szerelvényen azonnal meghalt 8 katona és a mozdonyvezető, 26 katona súlyos, életveszélyes, 16 katona könnyű sérülést szenvedett. A gyorsvonaton 5 súlyos, 17 könnyű sérült volt.

A baleset lezárását követően a vizsgáló bizottság megállapította, hogy szolgálati teljesítés közben életét vesztette tíz katona, valamint a vonat vezetője. Nekik állít napjainkban örök emléket a herendi vasútállomás falán elhelyezett emléktábla.

A megemlékezésen résztvevőket Ladiszlaidesz László nyugállományú őrnagy, a BEOSZ képviselője köszöntötte, majd egyperces néma fejhajtásra kérte a megemlékezésre érkezőket.

A megemlékező beszédében elmondta, hogy ötvenhárom évvel az események után is nagyon nehéz itt állni ezen a helyen, ahol olyan katonák vesztették az életüket, akik a gyakorlat nehézségei után arra vártak, hogy haza érjenek. Egy igaz mondás szerint csak azok halnak meg, akiket elfelejtenek. Az ötvenhárom eltelt év azt igazolja, hogy ezek a katonák nincsenek elfelejtve. A BEOSZ kezdeményezésére 2016-tól emléktábla őrzi azoknak a nevét, akik ennek a szörnyű eseménynek a legfőbb vesztesei voltak.

Az ünnepségen jelen volt Balogh Zsigmond fia és unokája, aki katonaként elszenvedője volt a súlyos szerencsétlenségnek. A baleset pillanatában az utolsó kocsiban tartózkodott és a nagy ütközés következtében kizuhant a vagonból és több súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. Február 13-án a veszprémi kórházban ébredt fel a kómából. A családjából a történtek ellenére a fia állomásfőnökként vasútnál dolgozik, unokája Patrik, jelenleg a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium végzős hallgatója, aki a katonai pályát választotta élethivatásának.

Az ünnepség zárásaként Balogh Zsigmond családja, Herend polgármestere, a BEOSZ képviselői, majd Simon-Jójárt Sándor nyá. ezredes a MATASZ VME elnöke, és több nyugdíjas katonai szervezet vezetője koszorúzta meg a város vasúti állomásának falán található emléktáblát.

Demeter Ferenc írása