A 22. Doni emléktúrát a Bakony Menetszázad sikeresen teljesítette

2022.02.20

Kiválóan teljesítette a küldetését a Bakony Menetszázad

Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületénekelnöke szombaton este 19.00-kor a fenti megállapítással zárta a kétnapos Doni Emlékmenetet és bejelentette, hogy a feladatra megalakított Bakony Menetszázadot ideiglenesen feloszlatja. A Bakony Menetszázad megalakítása február 18-án 08.45-kor Veszprémben a Vámosi úti temetőben, Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele, valamint a MATASZ VME elnöke által kiadott Menetparancs felolvasását követően történt meg. A rendezvény főszervezője Dr. Csutorás Gábor nyá. alezredes, a rendezvény főszervezője elmondta: az emlékező menetbe az idei évben több fiatal kadét jelentkezett, de itt vannak a térségben szolgálatot teljesítő nagy tapasztalattal rendelkező aktív-, műveleti tartalékos-, területvédelmi tartalékos katonák. A hagyományőrző civil szervezetek közül a Veszprém megyei rendezvényeken évek óta részt vesznek a Majsai huszár bandérium tagjai. a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola kadétjai és apródjai, a Gyulaffy László Általános Iskola apródjai. A menetzászló átadás - átvételét követően, a résztvevők rövid ünnepség keretében megkoszorúzták a német, orosz és magyar katonai temetők emlékműveit. Az emlékmenetet a  MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöke indította útjára. Köszöntötte a rendezvényre jelentkezőket, majd elmondta, hogy ennek a megemlékezés sorozatnak a megálmodója és elindítója Kovács László nyá. ezredes az egyesületük alapító elnöke volt. Ez a Veszprémből elindult hagyomány hozta azt, hogy a Doni Emlékmenetek az idei évben már a XXII. alkalommal az ország szinte minden megyéjében megrendezték. A Bakony Menetszázad a kétnapos útja során az érintett települések önkormányzatainak bevonásával a helyben található emlékművek megkoszorúzásával emlékeztek meg a háborúkban elesett katonákról, valamint a háborúk ártatlan polgári áldozatairól.  A menetszázad az első nap Veszprém - Szentkirályszadja - Litér - Balatonfüzfő útvonalon teljesítette a több mint 25 kilométert,. Balatonfűzfőn a  Jézus Szíve templom falán elhelyezett emléktáblánál tartott megemlékezésen Pethő-Pataki Szilvia, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének tagja  kiemelte,: a magyar katonák akkoriban egészen a Don kanyarig meneteltek.  "Egy életen át emlékezzünk és hajtsunk fejet a hősök és az áldozatok emléke előtt, mert csak azok halhatnak meg, akiket elfelejtettek". -kérte a résztvevőket.

Az emlékmenet másnap a Veszprém megyei levéltár udvarán lévő szobor megkoszorúzását követően indult el, a Veszprém - Jutaspuszta - Hajmáskér - Sóly - Vilonya útvonalon. A Jutaspusztán lévő emlékműnél Demeter Ferenc, megyei MATASZ alelnök eismertette az 1941. április 12-én a tartalék repülőtéren történteket. Elmondta:  ezen a tragikus napon az 1. magyar ejtőernyős zászlóalj vezérgépe ismeretlen ok(ok) miatt a felszállás közben oldalára billent, majd járó motorral a fölbe csapódott.  Az utolsó állomáson a vilonyai világháborús emlékműnél Simon-Jójárt Sándor elnök mondott beszédet. Megköszönte minden résztvevő példamutatóan fegyelmezett és kitartó  munkáját.

Demeter Ferenc írása
honvedelem.hu cikke

https://honvedelem.hu/hirek/kivaloan-teljesitette-a-kuldeteset-a-bakony-menetszazad.html

A veszprémi hírportál cikke:

https://vehir.hu/cikk/63547-elindult-a-doni-hosok-emlektura-veszprembol?fbclid=IwAR1oBPHg862VerQQroLIo0jzN985uARq60CrQbOIW9YigfWy-N8_1mch4KM