22. alkalommal indul útjára a Doni emlékmenet.

2022.02.06
https://www.veszpremtv.hu/2022/02/04/doni-emlektura/?fbclid=IwAR1LXOD5Jnwp-SkIBl9yDHuCApKJK1Z0Cub33o590J6SDsmoV580S9WSFiE

A Bakony Menetszázad megalakulásáról és az emlékmenet útvonaláról tartott pénteken sajtótájékoztatót Veszprémben Sinom-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöke.

Simon-Jójárt Sándor az egyesület elnöke a bevezetőjében elmondta, hogy az évek óta megrendezésre kerülő Doni Emlékmenettel az 1943. januárjában történt tragikus eseményekre emlékeznek, amikor a szovjet csapatok hatalmas erőkkel törték át a Don kanyarban lévő magyar állásokat. Pontosan nem tudni hányan vesztették el az életüket, de akiknek sikerült is hazajutniuk számkivetetté váltak.

Az elnök még azok közé tartozik, akiknek lehetősége volt találkozni olyan emberekkel, akik megjárták a Don - kanyart. Ezek a megnyomorított emberek olyan szomorú történeteket meséltek el, ami azt bizonyította, hogy akiknek segíteniük kellett volna rajtuk elárulták, megbélyegezték őket. Pedig ezek a katonák csak az esküjükben foglaltaknak a haza védelmének próbáltak az embertelenül mostoha körülmények között megfelelni.

Hangsúlyozta, hogy a fiatalabb generációnak ezért kötelességünk megemlékezni és fejet hajtani az egykori katonák előtt, ezzel őrizve meg az emléküket és ezt átadni az utánuk következő generációknak. A példát erre jól mutatja annak az idős asszonynak az esete, aki egy ilyen emlékmenet során mondta el neki azt, hogy az évek alatt összerakott forintjait ajánlotta fel az önkormányzatnak arra, hogy a falujukban emlékművet állítsanak a 2. világháborús áldozatoknak, köztük a testvérének is.

Ezen az emlékmeneten szeretnének emléket állítani Kovács László nyugállományú ezredesnek is, aki Veszprém megyében egyik megálmodója és elindítója volt doni megemlékezéseknek.

Napjainkban a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) országos központja és a Honvédelmi Minisztérium által támogatott rendezvényeken ország több pontján zajló emlékmenetekben aktív katonák, civilek, tartalékosok, kadétok, apródok együtt emlékeznek. A résztvevők a két nap alatt több mint 50 kilométert gyalogolnak és a menet során érintett településeken a világháborús emlékműveknél koszorúzásokkal tisztelegnek az elesett hősök emléke előtt.

Az elnök elmondta, hogy a megyében a megemlékezési sorozatot a hagyományosan felállításra kerülő Bakony Menetszázad február 18-án és 19-én az előre kijelölt útvonalon tervezi végrehajtani. Az első napon a század Veszprémből a Vámosi úton lévő katonatemetőből indul és Szentkirályszabadja, Litér, Balatonfüzfő útvonalon teljesíti az első 25 kilométert. A Második napon Veszprém - Levéltárban található 2. világháborús emlékmű a kiinduló pont. majd Jutaspuszta, Kádárta, Hajmáskér, Sóly, Vilonya a század útvonala.

A Doni Emlékmenet pontos időgrafikonja megtalálható az egyesület honlapján - mataszvme.hu-n, és a megemlékezések helyszínein szertettel várják a helyi lakosokat, tiszteletüket gyertyagyújtással kifejezni akarókat.

Az elnök végezetül hangsúlyozta, hogy az egyesület elnöksége a menetet az érvényben lévő COVID-19 járványügyi előírások figyelembevételével szervezte meg.

Demeter Ferenc írása