13. Kerékpáros zarándoklat a MATASZ VME kerékpáros tagozatának részvételével

2021.05.01

Az idei évben a 13. alkalommal rendezték meg azt a kerékpáros zarándoklatot, amely Bódi Mária Magdolna, a Veszprémi Főegyházmegye fiatal vértanújának állított emléket.
A március 30-án megrendezett kerékpáros zarándoklatot a hagyományoknak megfelelően Dr. Juhász Gábor Tamás atya vezette.

A "Születéstől a vértanúságig" - elnevezésű zarándoklaton résztvevők a szigligeti katolikus templom udvarán elhelyezett emléktáblától indultak, és Litér község temetőjébe érkeztek meg, és az útjuk során érintették Bódi Mária életének kiemelkedő állomásait. A zarándoklatot a járvány veszélyhelyzet korlátozásai miatt csak szűk körben hirdették meg. A közel 80 kilométeres távolság megtételére a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének Kerékpáros tagozatából 9 fő vállalkozott.

Az indulási ponton a résztvevőket Gábor atya, a zarándoklat lelki vezetője köszöntötte. Rövid megemlékező beszédében elmondta, hogy Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án egy nagyon szegény cseléd családban Szigligeten született. Magdolna már gyerekként felismerte magában a Krisztus iránti elkötelezettségét, akinek 1941-ben örök szüzességi fogadalmat tett.

Az atya hangsúlyozta, hogy minden szentünk, különösen a nép gyerekei közül kiemelkedettek megjelennek az emberek mindennapjaiban és ez a jelenlét adhat erőt ahhoz, hogy másoknak jót cselekedjünk. A szentek mindig nagyon kemények önmagukkal és másokkal szemben is. Ennek a kemény életútnak a bemutatása az ilyen zarándoklatok során lehetőséget biztosít a misztériumok felidézésére, annak terjesztésére.

A közös imát követően a zarándoklat résztvevői elindultak Badacsonytördemicre, ahol Bódi Mária Magdolna megkeresztelésének helyére.

A község Szent Mihály főangyal-templomban Juhász Gábor budapest-vizafogói plébános Bódi Mária Magdolna emlékére celebrált szent misét. Az atya a példabeszédében elmondta, hogy Bódi Mária Magdolna rövid földi léte során nagyon példás életet élt. A háborús viszonyok között is azt tartotta szem előtt, hogy minél többet segítsen embertársain, a sebesülteken és a rokkantakon. Miután Litérre költöztek egyszerű gyári munkásként aktívan részt vett a fűzfői és a litéri plébánia életében.

De mit is szeretett volna Bódi Mária elérni? A szegény gyári munkáslány 24 évet élt. Életútjából azt lehet látni, hogy az egyszerűséget képviselte. Imádkozott, ezzel a jóistentől tanult szeretetet és megértést. A szeretet és a teremtőhöz való közelsége volt az, ami az élete során mindent meghatározott maga körül és ezzel a megértéssel fordult embertársai felé, az 1945. március 23-án bekövetkezett haláláig.

A hivatalos boldoggá avatási eljárását már az 1950-es években elindították, de az eljárást igazoló okmányok rejtélyes körülmények között eltűntek. A boldoggá történő eljárás 1990-ben újra indult.

A szentmisét követően a zarándoklaton résztvevő fiatalok a templom falánál lévő domborműnél virágot helyeztek el és a közös imát követően elindultak Köveskálra, ahol Bódi Mária Magdolna az általános iskoláit végezte.

Köveskálon egy hosszabb pihenő és a templomban történt közös imát követően a kerékpárosok Balatonfüred érintésével érkeztek Balatonfűzfőre, ahol megkoszorúzták az egykori gyárkapu falán elhelyezett emléktáblát, majd tovább indultak Litérre.

Litéren Bódi Mária Magdolna sírjánál a kerékpáros zarándokok imában adtak hálát a sikeres megérkezésért, a nap folyamán kapott kegyelmekért.
Demeter Frenc beszámolója